maanantai 9. tammikuuta 2012

Ruoka-asiaaOlen vakavissani ryhtynyt pohtimaan kasvissyöjäksi ryhtymistä. 


En näe kasvisruokailua mitenkään maailmaa pelastavana toimena. Onhan siinäkin ongelmansa (esim. Itämereen valuvat lannoitejäämät jne.) Itseeni vaikuttaa enemmän se, miten näen eläimiä kohdeltavan. En tunne minkäänlaista sääliä niitä ihmisiä kohtaan, jotka kohtelevat eläimiä huonosti, olipa syy mikä tahansa (enää en pysty edes katsomaan mitään Animal Planetin eläinsuojeluohjelmia...)


Viimeisimpänä niittinä taisi kuitenkin toimia nuo ennen joulua julkaistut kuvat sikatiloilta. Ja tiedän, aktivistit ovat halunneet kuvata sairaita jne jne jne... En ihan täysin ilman kritiikkiä niele kaikkea. Mutta onhan tässä nyt jotain vialla jos emakkoa täytyy pitää pienessä häkissä ettei sotke alleen porsaita. Oliko tällaista joskus "ennen muinoin", kun possut tonkivat ihan vaan pihamaalla? Enkä usko että samaa ongelmaa ilmenee villisikojen kasvattajilla. 
Samalla lailla tunnen suoranaista ällötystä broilerin kasvatuksesta. Suomessa broileria taidetaan sentään kasvattaa pari kuukautta, toisin kuin esim. Britanniassa vain noin 38 päivää. Eli ei ihme jos lintu ei pysy jaloillaan kun kasvaa ihan luonnottoman nopeasti. Ja sain kuulla senkin, miksi broilerin lihassa joskus on tummia raitoja. Linnut pissivät ahtaudessa jaloilleen ja se tietysti polttaa ihoa... Näitä ilmenee ainakin ulkomaisessa lihassa. 


Ja olettekos koskaan käyneet perinteisessä häkkikanalassa? Olen jo pitkään ostanut pelkkiä luomumunia. Sen verran pelottava kokemus oli lapsena käydessäni ensimmäistä kertaa häkkikanalassa. Toista kertaa en olisi halunnut edes mennä kuin pakosta...
Tiedän, ettei meikäläisen ryhtyminen kasvissyöjäksi pelasta maapalloa tai välttämättä edes paranna eläinten oloja mitenkään. En ole sen sortin idealisti, tai näe tuotantoeläimiä jotenkin romanttisina, lasten satujen hahmoina. Olen maalta kotoisin ja tiedän, ettei maajussin elämässä ole todellakaan mitään romanttista (terveisiä vaan teille morsiamille, jotka haaveilette omasta maajussista. Totutelkaa ihan ensin siihen paskan hajuun). 


En siis sinänsä vastusta lihan syömistä, vaikka siihen liittyykin ekologisia ongelmia. Tiedän, että sademetsää raivataan jatkuvasti, jotta mäkkärin hampurilaisiin saadaan halpaa lihaa. Mutta tähän voi vaikuttaa ostamalla kotimaista. Olemme Mieheni kanssa ostaneet kotimaista naudan luomujauhelihaa, aina kun sitä vain on ollut kaupan valikoimassa. Tätä tapaa jatkamme varmasti myös tulevaisuudessa, sillä kotimainen luomuliha saa hyväksyntäni. Parasta olisikin, jos ostaisi lihaa harvemmin, mutta satsaisi sitten luomuun ja hyvään laatuun. Nythän luomu- ja lähiruokaputiikkeja on avattu jo useampaan uuteen paikkaan täällä pääkaupunkiseudulla. Omalta lapsuuden kotipaikkakunnaltani löytyy myös luomutila, jonka naudanlihaa näkee usein myynnissä täälläpäin Suomea. Sitä voin hyvällä omallatunnolla ostaa, kun tiedän todellakin konkreettisesti missä, kenen ja millaisessa hoidossa nuo naudat ovat :)


Suurin motivaationi miettiä suhtautumistani ruokaan on siis aiemmin mainitsemani eläinten parempi kohtelu. Olen jutellut miehelleni jo useampaan kertaan tästä ajatuksesta siirtyä kokonaan kasvisruokaan. Mies totesi heti, että hän suo minulle kyllä minkä ruokavalion vaan, mutta itse ei kasvissyöjäksi ryhdy. Voi kyllä kuulemma silloin tällöin syödä "pelkkää" kasvisruokaa jos sitä tarjotaan :D Itseäni tässä päätöksessä mietityttää vain se, miten kokoaisin itselleni tarpeellisen määrän proteiinia ja muita ravintoaineita. En siis vielä edes tiedä noista määristä, eli huoleni saattaa olla täysin turha. Mutta esimerkiksi tofu ei jotenkin meikäläiselle maistu, tai sitten en vaan ole osannut tehdä siitä hyvää... Soijaa pitäisi varmaan kokeilla seuraavaksi, otan vastaan hyviä reseptejä! :) 


Vielä en ole tehnyt lopullista päätöstä, mutta tuntuu ettei tuo lopullinen ratkaisu ole kovin kaukana.

7 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Paljolti samaa pohdittu täällä. Meillähän on käytännössä kala-kasvisruokavalio, kun toinen aikuisista ei syö lihaa. Lapsen takia pitää välillä tehdä liharuokia vaikka oon kyllä hoitanu ne pääasiassa lastenruokapurkeilla. Meidän blogista löytyy jonkun verran kasvisruokaohjeita, joista voin suositella esi, tomaattikastiketta, johon laitetaan leipäjuustoviipaleita. Helppoa ja hyvää. ja kaikki intialainen ja thaikkuruoka on hyvää. Ja erilaiset raastepihvit, nam!

  VastaaPoista
 2. Mä oon tosi samoilla linjoilla sun kanssa. Olin myös pari vuotta ilman lihaa ja lintua, ja silloin oli tietty helppoa kun söin kalaa. Jos aiot edelleen syödä luomumunia ja maitotuotteita (katkaravuista ja simpukoista puhumattakaan) saat helposti tarvittavat ravinteet. Ainoa, mikä aivan pelkässä kasvisruuassa jää puuttumaan on b12 vitamiini. Itse olen sekasyöjänäkin vetänyt b:tä purkista jo iäisyyden kun ensi syö paljoa lihaa ja b on vesiliukoinen. D-vitskua nyt suositellaan muutenkin lähes kaikille suomalaisille. Jos tofu ei maistu, juustot, soija, pavut ja kikherneet mm. voi olla hyviä. Tsekkaa facebookista Lihaton tammikuu, sitä kautta löytyy ohjeita :)

  Siirtymisen ei tarvitse tapahtua yhtäkkiä ja kerrasta poikki, onhan se vähentäminenkin tosi hyvä, jos se omaa mieltä keventää :)

  VastaaPoista
 3. Kanelibasilika: Ajattelinkin poiketa teidän blogissa hiukan tarkemmalla vierailulle, jospa toi Mieskin innostuis kasvisruoasta (vaikka ei ole siis koskaan varsinaisesti vastaankaan ollut :)

  Nea: Mäkin olen säännöllisesti ottanut semmosia monivitamiinijutskia, tykkään niistä poretableteista :) Niissä pitäis olla kaikkea tarvittavaa, tosin nyt ennen joulua otin vielä päälle lisää D-vitamiinia kun lääkäri telkussa sanoi ettei siinä oikeasti ole yliannostusvaaraakaan.
  Etkö enää muuten syö kalaa? Mä kyllä tykkään lohesta, mutta tuntuu että pitäis jotenkin laajentaa valikoimaa (ja kun esim. silakat ei Miehelle kelpaa...) Katkaravut ja simpukat on ok, mut usein nekin on aika mauttomia. Vain olenko mä vain syönyt huonosti laitettua ruokaa? :P Soijaa haluisin ainakin kokeilla, ja papujahan vois lisätä melkein mihin vaan mukaan.

  VastaaPoista
 4. Moi! Olin 15, kun lakkasin syömästä lihaa ja se johtui ihan siitä, että kun tykkäsin hirveästi eläimistä, en halunnut heitä syödä. Minulla kuitenkin oli siinä sama ajatus kuin sinulla, ei minua häirinnyt niinkään eläinten syöminen, vaan ne ihan kammottavat olosuhteet joissa tuotantoeläimiä nykyään pidetään. Sitä ei voi oikeuttaa millään. Mutta sitten myöhemmin, kun on ottanut asioista selvää, on tajunnut, että kyllä kasvissyönnillä aika pitkälle maailma pelastettaisiin. Ruoaksi tuotetut lehmät saastuttaa enemmän kuin yksityisautoilu ja nälänhätää ei enää olisi, jos ihmisravinnoksi kelpaavaa viljaa ym. ei syötettäisi eläimille, että Eurooppalaiset ja jenkit saa lihaa. Minun mielestä pitäisi ehkä tällä hetkellä kiinnittää enin huomio siihen, että jos kaikki ihmiset vain vähentäisivät lihan syöntiä, jo sillä olisi todella suuri merkitys. Tosin se olisi vasta alku, syönhän minäkin esim. sitrushedelmiä, vaikka tiedän, että se on moraalisesti väärin.

  Minulle on aina tuottanut ongelmia proteiinin saanti, mutta loppujen lopuksi sen tarvitun määrän saa suhteellisen helposti esim. rahkasta tai raejuustosta. Mutta mitä jos kokeilisit ensin vähentää lihan syöntiä ja sitten myöhemmin ehkä automaattisesti ehkä lopettaisit kokonaan. Minä söin alussa kalaa, mutta jossain vaiheessa se alkoi maistua liian lihamaiselta ja lopetin.

  Reseptejä on netissa vaikka kuinka, sieltä vain etsimään. :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä mä toistaiseksi olen täysin sekasyöjä :) Simpukka ja katkikset vaatii kyllä mausteita / marinointia...

  VastaaPoista
 6. Eiks nyt oo Kariniemellä tulossa joku luomukanakokeilu myös, eli jos vaan eläinten huonot olot häiritsee, niin tuollaiset ratkaisut voisi toimiakin. Saavat vaellella ja "laiduntaa" yms.

  VastaaPoista
 7. Oon hieman skeptinen liittyen tuohon Kariniemen juttuun kun ei niitä luomubroilereita vielä hirveästi Suomessa kasva... Miten niitä sit yhtäkkiä saataiskin kauppoihin? Jotenkin on alkanut jo ällöttää ajatuskin broilerin hunajamarinoiduista fileesuikaleista... Mut kuten tutkimukset kertoo, suomalaisille on aivan sama mitä scheissea kaupassa myydään KUNHAN SE ON HALPAA! Eli jos saarioisten lättypitsat maksaa 39 senttiä niin avot, niitä juostaan sit hakemaan kärrykaupalla vaikka toiselta puolelta pääkaupunkiseutua...

  VastaaPoista