keskiviikko 22. helmikuuta 2012

PaastonaikaTänään on tuhkakeskiviikko eli paaston aika alkaa. Tuhkakeskiviikon viettäminen tunnetaankin jo 1000-luvulta. Illan tuhkamessussa pappi piirtää messukävijän otsaan ristin tuhkalla ja voi lausua esimerkiksi: "Muista ihminen, että olet tomu, ja tomuun olet jälleen tuleva." 
Itse en suuntaa tänään iltamessuun, sillä koko päivän istuminen luennoilla opinahjossa vei kyllä mehut meikäläiseltä. Taidan hautautua peiton alle tenttikirjan kanssa ja illalla kenties vielä rentoutua saunomalla :)


Pohdin kyllä miten viettää paastoa. Olen useasti yrittänyt erilaisia ruokaan tai erityisesti herkuista pidättäytymiseen liittyviä paastoamisia, mutta jotenkin ne aina tuppaavat jäämään kesken... Tälläkin kertaa ajattelin kyllä yrittää sitä sokerista vierottautumista mistä aikaisemmin kerroinkin, mutta se vierotuskuuri olisi kyllä tarpeen vaikka paastonaika ei vielä alkaisikaan! 


Paastoaminen (ruoasta) taitaa olla nykypäivänä jo tavanomaista ja trendikästäkin. Erilaisia mehupaastoja hehkutetaan laihdutuspalstoilla ja ateriankorvikesmoothiet menevät kuumille kiville kaupoissa. Toki kristillinenkin paasto voi olla askeettista ruoasta paastoamista, esimerkiksi liha ja maitotuotteet on toisinaan jätetty kokonaan pois ruokavaliosta. Kristillisen kirkon paasto keskittyy kuitenkin ennen kaikkea hengelliseen paastoamiseen: katumukseen, itsetutkiskeluun ja hiljentymiseen. Paaston aikana palataan siihen, mikä on elämässä ja uskossa olennaista. Itse taidan kaivaa jälleen Raamatun esiin yöpöydän laatikosta ja jatkaa Elämän eväitä, joissa joskus viime vuoden lopulla pääsin jo melko pitkälle. Jospa tässä paaston aikana jaksaisi keskittyä paremmin myös Raamattuun :)

Ilokseni huomasin, että tänä vuonna on käynnistetty myös Ekopaasto. Tuo kirkon kampanja yhdistää mielestäni mukavasti kaksi erityyppistä asiaa. Ruokapaaston ja hiljentymisen lisäksi/sijasta voi myös ekopaastota :) Kannattaa tutustua tuohon sivustoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti